IZVORI
POLIFENOLA

Koje namirnice imaju najviše polifenola?

Voće, povrće i začinsko bilje predstavljaju najmoćnije izvore polifenola.

Izvore polifenola prepoznaćete lako: količina polifenola u biljkama određuje njihov intenzitet boje, gorčinu, aromu i miris, pa su upravo biljke intenzivnog mirisa, boje i arome, kao što su, na primer, grožđe, kakao, borovnice ili avokado, najbogatije polifenolima.

Voćni izvori: grožđe, borovnice, maline, kupine, jagode, trešnje, aronija, grejpfrut, pomorandže, jabuke, šljive, sok od šipka.

Polifenoli u povrću: spanać, luk, masline, brokoli, šargarepa, špargle, artičoke, čičoke.

Začini i začinsko bilje sa najviše polifenola: kakao, đumbir, cimet, kurkuma, anis, karanfilić, šafran, ruzmarin, žalfija, majčina dušica, bosiljak, kumin, kim, komorač.

Semenke, orašasti proizvodi i mahunarke kao izvori polifenola: semenke lana, orah, kesten, lešnik, badem, pasulj.

Pića u kojima se kriju polifenoli: kafa, čaj, crvena vina.

Biljne masnoće kao izvori: maslinovo ulje, crna čokolada, ulje semenki susama.

Zanimljivost: Obroci napravljeni od voća i povrća bogatog polifenolima, sadržaće istu količinu ovog antioksidansa kao sveže namirnice.

Praktičan savet:

Ukoliko nismo u mogućnosti da jedemo hranu bogatu antioksidansima i nemamo vremena da implementiramo polifenolno bilje u svakodnevni režim ishrane, neophodno je uvesti kontinuiranu suplementaciju antioksidansima u vidu dodataka ishrani.